tirsdag den 18. september 2012

Eftermiddagskage, og en lille dessert!

Min kæreste og jeg skulle i lørdags til middag hos nogle venner, og jeg fik heldigvis lov til at stå for desserten. Mine manglende evner til at begrænse mig medførte, at det både blev til en lille eftermiddagskage og en dessert.

Eftermiddagskagen først!
Det som jeg troede var en lille hurtig kage, viste sig at være noget af et projekt! Lige noget for mig :)

Trøffeldrømme

Inden du går rigtigt igang - skal der liige laves en omgang syltede appelsinskaller samt en abrikosgelé. De syltede appelsinskaller: Skrald appelsinen med en kartoffelskralder og skær disse ud i smukke tynde stænger. Kog dem op sammen med sukker, vanilie og lidt vand indtil de er møre, ca. 15-20 min. - så nemt var det :) Abrikosgeléen: læg husblassen i blød i 1/2 l. koldt vand i ca. 30 min.. Hak abrikoserne i små stykker og kog dem op i en lille gryde sammen med sukker og vand (under låg). Det tager omkring 10 min.. Tag derefter gryden af varmen og lad det hele hvile i 5 min.. Vrid husblassen fri for vand og kom den direkte op i den stadig varme abrikosblanding. Sigt hele molevitten - anvend den inden for 10 min. (Ellers opvarm den let, hvis den er stivnet for meget.   
Trøffelcremen: læg husblassen i 1/2l koldt vand i 30 min. Varm fløden op til 80grader og tag den af varmen. Hak chokoladen fint og kom den i den stadig varme fløde. Rør rundt til al chokoladen er smeltet. Vrid husblassen fri for vand og kom den direkte op i den varme chokoladefløde - pisk godt! Hæld nu den færdige trøffelcreme i en ren skål og stil den tildækket på køl i mindst 4 timer - gerne til dagen efter.
Næste skridt er kransekagemassen: Rør sukker og æggehvider sammen i en skål, og lad det stå i ca. 30 min. indtil sukkeren er opløst. Kom marcipanen i den røremaskine (med flad spartel) og tilsæt sukkermassen lidt ad gangen, indtil massen er ensartet. Kom den nu færdige masse op i en sprøjtepose med en kruset tylle - husk posen skal være af stof, plastik kan simpelthen ikke holde til massen.
Sprøjt massen ud, på en beklædt bageplade,  i ensartede små, flade ovaler på ca. 5 x 3,5 cm.. Læg lidt syltede appelsinskaller på halvdelen af ovalerne. Bag den midt i ovnen ved 190 grader i 10-15 min. (til det er flotte gyldne) og afkøl dem til de er stuetemperatur - lad dem blivce på bagepapiret. Pensel nu de afkølede appelsinovaler med abrikosgeléen og drys med lidt hakkede usaltede pistacienødder. De afkølede neutrale ovaler lægges nu klar. Pisk trøffelcremen let op med en håndmixer og kom det i en sprøjtepose med glat tylle. Sprøjt cremen ud på ovalerne - lige meget på hver, og læg forsigtigt de penslede appelsinovaler ovenpå. Giv dem et lille tryk således at toppene hæfter.
Stil nu de fine herligheder i fryseren i 2-3 timer, inden de dyppes i tempereret chokolade - og vupti, så er de færdige!

Trøffel creme:                          Kransekagemasse:
2 bl husblas                            150 g rørsukker
3 dl piskefløde                         70 g æggehvider
200 g god mørk chokolade (60%)                         350 g ren rå marcipan

Aprikosgelé:                            Syltede appelsinskaller:
1 1/2 bl husblas                        Skal fra 1 appelsin
4 aprikoser                             75 g sukker
50 g sukker                             korn fra 1/4 vaniljestang
1 dl vand                               lidt vand

Også til desserten :)

Mandelsoufflekage med chokoladesovs, chokoladeis og chokoladepynt


Blend mandler og sukker så fint som muligt i en foodprocessor. Rist blandingen ved 180 grader i ca. 10 min. til den er gylden. Kom det varme mandelsukker op i en kold skål, vent 5 min og tilsæt 0,7 dl æggehvide. Rør det godt sammen til en tyk grød. Rør 1 tsk sukker sammen med kartoffelmelet i din røremaskine. Pisk heri de resterende æggehvider og tilsæt sukkeret i lidt ad gangen. Hviderne skal være seje og stive, men ikke knoldede. Rør 1/3 af hviderne i mandelgrøden og rør godt - vend nu denne masse op i de resterende hvider, vær forsigtig. Smør omhyggeligt dine forme og fyld dem 3/4 op med mandeldejen. Fyld nu en bradepande halvt op med vand og varm oven til 170 grader. Når vandet er godt varm placeres de fyldte forme i vandet (der må ikke komme vand i formen). Bag dem, til dejen soufflerer en anelse og har sat sig - ca. 35 min. Tag formen ud og lad dem køle helt ned inden du piller ved dem. (husk også IKKE at flytte på bagepladen, før vandet er koldt) Når de er helt kolde kan du forsigtigt sprøjte lidt chokoladesovs (smelt chokolade og hæld fløde i under omrøring til den har den rette koncistens) i og derefter pynte med chokoladepynt og en kugle chokoladeis. - Håber det smager :) 

200 g hele mandler
100 g sukker
0,7 dl æggehvider
1 tsk sukker
1 tsk kartoffelmel
0,7 dl æggehvider
100 g sukker
lidt blødt smør til formene

200 g god mørk chokolade - 150 til pynt og 50 til sovs :)
Lidt fløde til sovs.
GOD fløde-chokoladeis

Eks. store muffinforme med bund.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar